Point 65°N Five-0-Five

Alapok:

Első pillantásra sok különlegességet nem látni a kajakon. Ami feltűnő, az a magas beülő előtti terület, illetve a szokatlan orr. A gyártó kezdő és középhaladó evezősöknek ajánlja ezt a relatíve átlagos felépítésű hajót. A hossza a névadó 505 cm. Szélessége pedig 60 cm. Mindkettő pont az a lélektani határ, amire még azt mondanám, hogy tengeri kajak. Pusztán ez a két szám jelzi a leendő vásárlónak, hogy mivel áll szemben, és nem is fog csalódni, ha vízre kerül a kajak. Persze korai lenne ezzel letudni a hajó jellemzését, mivel a részletek sokat számítanak most is.

A formavilág:

Alapjaiban a hagyományos svéd formavilág köszön vissza a hajón, jelentős modern behatásokkal. A régi jól bevált alapok a beülő mögött lassabban szűkülő hajótest, és a rendkívül alacsony hátsó deck. A modern behatás az orr és farok forma, valamint a szögletes formavilágú vízelvezető csatornák a raktérfedelek mellet. A széles hátsó rész a hullámos vizeken csökkenti a hajó ellenállását, valamint a stabilitást emeli a normál formánál kisebb orrszélességgel, ami összességében gyorsabb hajót eredményez, mint azt a 60 cm-es szélességtől várnánk. Az alacsony hátsó deck a szélkakas hatást, azaz a szélbe fordulási hajlamot, valamint a sodródás mértékét csökkenti, és teszi ezt tényleg hatékonyan. Állítólag ez a forma az eszkimózást is segíti. Ezt nem próbáltam még. Jogos kérdés persze, hogy akkor miért nem lapos az orr is. Amint átszállsz ebbe egy lapos első deckű hajóból, megérzed a különbséget. Itt van hely a lábaknak. Annyi hely van, hogy akár egy 25 kilós kutyát is lehet utaztatni lábnál, mindezt úgy, hogy a beülő nem túl magas, ott, ahol az evezős ül, így nincs az a veszély, hogy egy alacsonyabb kajakos szétveri a kezét a beülő peremén.Az orr és farok formája az amerikai tantó pengéket idézi: egy hegyes csúcs felül, és egy tompa alul. Az orr elég szűken kezdődik, így jól hasítja a vizet, viszont egyáltalán nincs felhúzva, ráadásul a keskeny formából adódóan a hajó térfogata nagyon kicsi az orr területén. Ez a két tényező együtt sajnos elég rossz viselkedést ad szemből jövő hullámok esetén. Ugyan a hajó nem fúrja magát olyan rémesen a hullámokba, mint azt vártam, mivel az első 1 méteren már elég széles az orr, hogy kiemelje magát a hullámból, viszont addigra a csomagtér fedélről felcsapódó víz már alaposan beterített.A hajó alja az ebben a kategóriában szokásos hosszanti irányban lapos (no rocker) keresztben lapított V alakú, ami meredek oldalfalakba megy át. Ebben az RTM Ysak-ra, Rainbow Laser-re vagy a rokon Seacruiser-re hasonlít, persze lehet sorolni még ilyen formájú hajókat, mivel ez a leggyakoribb túrakajak fenék. Alig érezhetően a V alak szárai domborúak (míg az Ysak-nál enyhén homorúak), ettől valamivel az kisebb elsődleges stabilitása a kajaknak, de a másodlagos stabilitás a 60 cm-es szélesség következtében elég nagy. A rocker hiányából és a V alakból adódóan döntésre nem nagyon fordul, a döntéssel csak segíteni lehet a kajak kanyarodását, amit amúgy az evezővel végzünk.

Menet közben:

Ha már a döntögetésnél tartunk, nekem Kodiakból átülve kicsit ijesztő volt a hajó mivel ugyan nehezen dőlt meg, de ha egyszer elemeltem a fenekét a víztől, onnantól pontosan ugyanazzal az erővel lehetett borulásig dönteni, szóval csak óvatosan a döntögetéssel. Akkor lehet rossz ez a tulajdonság, ha éppen direkt döntöm a kajakot, amikor jön egy oldalhullám… Akkor ugyanis az általam kifejtett erő hirtelen túl nagy lesz… Persze tény, hogy a célcsoport kezdő és középhaladó kajakos csak ne döntögesse a hajót. Nekik rakták fel a kormánylapot, amivel lehet fordulászni összevissza.A sebességre nem lehet panasz. Hiába széles a hajó, a jó tervezésnek köszönhetően megy rendesen. A V alakú fenék miatt a fordulóképesség is kellemes. Amíg a Kodiakot kínszenvedés megfordítani, ez az 5 méter és 5 centi fröccsöntött műanyag úgy piruettezik, mintha a spricó helyett tüllszoknyát húztam volna. Tény mondjuk, hogy egyúttal rossz a hajó egyenes tartása. A rossz evezési technikát bünteti rendesen. Az evezést abbahagyva nem lehet pihegve siklani 10 métereket, szépen lassan fordul az utolsó húzásnak megfelelően, akár 45 fokig, majd erejét vesztve megtorpan. Persze nem baj ez. Ezért került fel gyárilag a kormánylap. Túrakajaknak készült, tehát a fordulékonyság igenis előny. 

A részletek:

Átlagos hajó minden tekintetben. A csomagterek a kajaksport féle gumifedők, kötélzeten semmi különös, csak ami feltétlen kell, pedálok szintén standard darabok, nemkülönben a kormánylap, és annak rögzítése.A beülő megfelelő méretű, talán kicsit nagyobb is a kelleténél. Igazából kisebb, mint mondjuk a Kodiaknál, de mivel tojás, és nem kulcslyuk alakú, a hajókontakt nem az igazi miatta. Beszállva egy fényes műanyag ülés fogad. Semmi puhaság, de kényelmes, akár több óra után is. Egy baja, hogy hideg. Kell rá valami Polifoam darab télre. A háttámla állítása macerás, mivel egy műanyag pánt rögzíti, amit csavarok tartanak. Van ugyan a hátulján egy csat, de a feladatára nem sikerült eddig rájönnöm. Kényelmét tekintve nincs kifogásom ellene. Jót támaszt, nem csúszik el, nincs útban beszállásnál. A térdtámaszok hiányoznak. És tényleg hiányoznak, mivel a beülő alja túl gömbölyded, nem tudom sehol rendesen megtámasztani a térdem. Valamennyire persze lehet támaszkodni, de egy hirtelen hullám amikor nem figyelsz, és máris a spricón támasztasz… És az még a jobbik eset.A pedálok kényelmesek, de a beállításuk macera. Tény, hogy a legtöbb PE kajakon ezek a pedálok vannak, és jobb nemigen van, mégse tetszik. Egy műanyag fület elforgatok, amitől mozdítható a pedál, de ha úgy gondolom, hogy ott jó, ahol van, és vissza akarom forgatni a fület akkor majdnem biztos, hogy nem tudom, mivel éppen rossz helyen van a pedál. Így 2 kézzel kell trükközni a füllel és a pedállal, ami a vízben nem az igazi. A Prijon megoldásához elég egy kéz, ha eléri az ember, ha meg nem, akkor nem állítom. Mindkettő biztonságosabb, mint 2 kézzel turkálni a hajóban.
A kormány gyári tartozék, így azt is meg kell említeni. Felületre elég kicsike, és talán nem is elég hosszú, feladatát mégis ellátja, mivel a hajó elég fordulékony. A fel-le szerelése egyszerű kellene legyen, mivel csak el kell fordítani egy adott szögbe, és kihúzni. Sajnos mégsem ilyen könnyű a dolog, mivel 3 helyen is oda van csomózva a hajóhoz, a mozgató kötelek miatt. Ha nem vesszük le, az sem igazán jó megoldás, mivel nem lehet biztonságos helyzetbe húzni: vagy fölfelé vagy lefelé áll, így mindenképp a letörés fenyegeti.
A rakterek nem kiemelkedőek semmilyen téren. A hátsó elég lapos, az alacsony deck miatt, az első pedig rövidke és keskeny. Elvben bele lehet nyomni a hajóba 155 kilót. Szerintem ez maximum egy paleontológusnak menne kőzetminták szállítása során. A fedelek jól zárják a rekeszeket. Felrakni nem könnyű őket, hacsak a forgalmazó nem volt annyira előzékeny, hogy rettenet mennyiségű szilikonzsírral előkeni az egészet.
A fedélzeten hálók helyett csak gumikat találni, fedélzeti csomagrögzítésre. Annyiban jobb ez, hogy könnyen cserélhető ha elöregszik. Pakolni alá viszont csak nagyobb dolgokat lehet. Itt nincs az, hogy bedobálod a talált tengeri szivacsokat a háló alá a GPS és tájoló mellé, viszont könnyebb a mentőmellényt vagy nagyobb táskákat, dobozokat felpakolni. A hátsó deck elég lapos, így akár egy vízhatlan dobozt fixen lehet rögzíteni napi tároló gyanánt, mivel az lemaradt a kajakról.

Összegzés:

Ár-érték arányban a ma kapható egyik legjobb kajak. Anyaga (1 rétegű PE) és tervezése megfelelő, jól kezelhető, és kényelmes. Kezdőknek talán a legjobb választás.

Frissítve 2022.01.11:

Többi hajónk mellett ez is megjárt már pár tengert, jónéhányan kipróbálták ismeretségi körünkben. Több kezdő és leendő kajakos ült benne élete első evezésén, és még a leginkább reménytelennek tűnő esetekben is kajakozni szerető ember szállt ki belőle. Kényelmes, stabil, gyors. Iránytartása nem nagyon van kormány nélkül, de az ugye széria. A raktere kellően nagy, és jól pakolható. Az a kajak, amit arra tartunk, hogy legyen valami, amit bárki alá berakhatunk, és megmutathassuk neki, mi is ez a kajak dolog. Emellett bármikor elvihetjük akármelyik tengerre, és megbízható túrakajakként adhatjuk bárkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.