Kajaktúra felszerelés kiválasztása – Az alapok


Ha a kajakozásnak nem pusztán a  „kimegyek a Dunára tekerni  egy órát” illetve az adriaparti kempingből tett félnapos kis strandolásos oldalát akarjuk gyakorolni,  akkor a kajak-evező-mentőmellény szentháromságon kívül szükségünk lesz más cumókra is. Igen a mentőmellényt inkább csak azért írtam bele, hogy három legyen a tárgyak száma és így frappánsan tudjam zárni a mondatot. Tudom, hogy ez az a felszerelési tárgy, amit mindenki utoljára vesz meg, és akkor is a legolcsóbbat a sportteszkóban, de igazából bele kellene tartozzon a három esszenciális evezős felszerelés közé. Lényeg, hogy ha megvan az a néhány alapdolog, ami a vizen való haladáshoz kell, jön az amit bele lehet rakni a megvásárolt rakterekbe.


A kajakozás sokak számára, magamat is ideértve, leginkább egy helyváltoztatási mód, amivel eljuthatok olyan helyekre, ahova gyalog nem, és láthatok olyasmit, amit a kajak nélkül soha nem látnék. Persze tény, hogy jó dolog siklani a hullámokon, megküzdeni a széllel, „legyőzni” a tengert, vagy netán időben visszafordulva örülni a jó döntésnek, de egy 5 órás átkelés 2 sziget között a sík vízen, hogy közben semmi nem történik…  Szóval az uncsi. Szimpla és tömény monotónia. Érdemes tehát lehetőség szerint bámészkodni, ha van valami jó hely, kiszállni és megnézni. Tény, hogy sokakat kielégít a kilométer-hajhászat  és azt minősítik jó napnak, amikor lenyomtak egy százast. Nem baj, ha közben csak a horizontot látták, a megtett táv a cél. Kicsit más felszerelés kell a két szemlélethez, de a differencia nem nagy. Aki kint akar aludni a tengerparton, annak szüksége lehet néhány dologra.
Ebben a cikkben az egyes felszerelési elemekről csak áttekintést szeretnék adni, inkább csak azért, hogy el tudjátok dönteni, mennyi helyre, illetve mennyi pénzre lesz szükség az egészhez.


Táborozás
Ez talán a legegyértelműbb. Sátor, hálózsák és valami matrac. Az persze, hogy miből melyik ideális, az már bonyolultabb. A sátor talán a legnehezebben kiválasztható darab, részben mert nagyon sokfélét lehet kapni manapság, részben pedig mert elég drága mind. Érdemes kicsit más szemlélettel választani, mint ahogy túra vagy kempingsátrat választanánk.  Itt nem fontos a súly, és a térfogat is elhanyagolhatóbb szempont, mintha a 60-70 literes túrazsákunkba próbálunánk mindent berakni. A kempingezéshez vásárolt Tesco hármasiglu viszont lehet, hogy a szelet nem fogja sokáig tűrni, esetleg a szakadó eső, amit a szél nagy erővel a ponyvának csap fog beköszönni. Alapvetően sátorra érdemes áldozni. 20-30 ezer körül már megfelelőt kapni, fölötte pedig kiváló darabok is beszerezhetőek. Ár-érték arányban a Hannah és a Rock Empire sátrak a legjobbak, a prémiumkategóriában pedig a Vaude, és a The North Face a menők.  Amire itt érdemes figyelni, az, hogy a vízállóság legyen mindenhol legalább 2500 mm (hogy mi ez pontosan, arról egy másik cikkben), és hasznos, ha a rudazat alumínium, ha pedig üvegszálas legyen legalább egy tartalékrúd.  Formából manapság szinte csak az iglu különféle aberrációi kaphatóak, szóval ez nem lényeges.A sátor mellet, esetenként hasznos lehet valamiféle ponyva is. Ez lehet egy sima teherautó ponyva lap is, amit 1000 Ft körül lehet venni Obi-ban, de túrázáshoz készült spec. impregnált anyag is lehet. Utóbbira példa a Hannah által gyártott Heaven fantázianevű vászondarab. Kicsit drága ugyan, de elég kis helyre összenyomható. Az olcsó teherautó-ponyva előnye hogy nem kell sajnálni, lehet aludni rajta, ha épp arra van szükség, vagy egyszerű menedéket építhetünk vele, úgy, hogy az egyik végére rárakjuk a kajakot, és azon átívelve, a kajak túloldalán lecövekeljük. Így a kajak mellett viszonylag szárazon lehet aludni, és a kajak sem telik meg ha esik.

A hálózsák megválasztása attól függ, mikor, és hol szeretnénk használni. Nyári adriai kiruccanásokra bármi jó, ami nem túl meleg. Itt lehet spórolni. 1-2 ezresért egy Hervises darab tökéletesen megteszi, esetleg mellé egy polárpléd. A Decathlonban kapható egy hálózsák, ami vízhatlan zsákba van csomagolva. No, ez egy ideális nyári vízitúrás darab. Kicsi, olcsó, vízálló. Ha hűvösebb helyekre is mennénk, netán téli túra van tervben, akkor lehet, hogy egy zsák kevés lesz. Ez esetben a nyári lehet kicsit jobb, mondjuk egy Deuter darab 10 ezer környékén. Ez tavasztól kora őszig megfelelő lehet. Télre mindenképp érdemes beszerezni valamit, amit a gyártó legalább -10°C-re ajánl. Ez nagyjából azt jelenti, hogy kicsit fagypont alatt még nem fagy szét benn az ember.  Persze minden gyártónak nagyon tudományos módszerei vannak, hogy megállapítsa a zsákok hőszigetelési tényezőit, és komfortfokozatait, de ezek gyakran nagy fém szobrokat használnak a méréshez, ráadásul különböző szabványokat követnek. Lényeg, hogy a zsákokra írt számoknak sok jelentőségük nincs, hacsak valaki éppen nem a EN 13537-es szabvány szerinti réz próbababa.  Ami jelent valamit, az a zsák vastagsága, és ára. A drágábbakban általában jobb minőségű töltőanyag van, a vastagságot pedig talán nem kell magyaráznom. Az rossz okoskodás, hogy megveszem a legmelegebb zsákot, aztán az majd nyárra is jó lesz, mivel elképesztő szaunák tudnak ezek a cuccok lenni, ha nincs elég hideg, és valahogy képtelenség kijátszani a ki és betakaródzottság megfelelő állapotát. Ahol egy ilyen termális rettenet hozzá ér ez emberhez, ott mindenképp csurog az izzadtság, úgy, hogy közben máshol meg fázik ami kilóg alóla…A matrac, mint olyan sokak szemében egy említésre sem méltó darab Polifoam, másoknak pedig a legfontosabb eleme a túrafelszerelésnek. Van aki elalszik bármin, bárhol. Nekik jó egy sima Polifoam, 1000 forintért akárhonnan vásárolva. Hidegben túrázni esetleg elkél egy alumíniumréteggel bevont darab 1500-ért, netán egy zártcellás vaskosabb 5000-ért. Ez utóbbi már a kényelmet is jelentősen növeli, főként ha úgy hozza a sors, hogy a tükörsima kempinggyep helyett valami kavicsosabbon kell  álomra hajtani a fejünk. Az erő másik oldala az önfelfújós csodamatrac, ami a fél kiló alatti  centi vastag minimálcucctól a 10 centi vastag baldachinos ágyig terjed. Igen, azokból már kipattan 4 faragott oszlop ami a baldachint tartja, és a tároló zsákban külön felfújható rabszolgasereg van, a vacsora tálalására, és a legyezők kezelésére… Na jó, igazából nincs, de az eltéréseket az ár és kényelem tekintetében talán sikerült ezzel szemléltetnem. Lényeg az, hogy a matrac annyi pénzt visz el, amennyit szánunk rá, de annyit is nyújt kényelem tekintetében. A térfogata pedig mindenképp nagy.

Főzés
Sima ügy, sufniban van kondér, azt berakom, rittyentek alá egy tüzet, aztán már fő is a babgulyás. Naja, aztán fizetem a büntetést, a tűzrakási tilalom miatt. A Horvátok még hozzácsapják a vadkempingezésért járó díjat is. Talán egy főző olcsóbb. Nem kell tűzifát szedni. Esőben a sátorban is használható, meg ilyenek. Egy főző nem árt. Lehet gázos vagy benzines. A gázos az gázos, a benzines meg pláne, szóval nehéz döntés. A gázosakkal az a baj, hogy drága az üzemanyag bele, a benzinessel meg az, hogy hiába olcsóbb etetni, nagyon drága megvenni. Általánosságban annyit érdemes betartani, hogy 1-2 emberre, zacskós leveseket főzni jó a gáz, többekre, bonyolultabb élelmezéshez inkább a benzines. Az árak a gáznál 2-3 ezertől 10-15 ig terjednek, a benzinesek pedig 20-körül indulnak, és 30-40-nél tetőznek. Kis szerencsével ki lehet fogni egy régi orosz vagy keletnémet darabot, ami kiszolgál egy életen át, és 5-6 ezerből megvan.Edény tekintetében nem érdemes nagyobb költségekbe verni magunkat, ha van egy kisebb fazék és serpenyő otthon, az tökéletesen megfelel kajaktúrázáshoz is. Persze ha valaki szeretne pénzt szórni, akkor a lehetőség adott. A túraboltok tele vannak a legkülönfélébb edényzetekkel, és az áruk is megfelel annak, aki egy darab acélért szeret sok ezret kidobni az ablakon. Gyalogtúrázni mind kiváló, mivel könnyűek, mint a pille, mégis mindent kibírnak. Az más kérdés, hogy szinte még a csapvíz is odaég bennük, olyan vékony az anyaguk, és egyáltalán nem oszlik el a hő amit a főző átad. Ráció esetleg egy egymásba rakós szettben van, ha többen használják. Térfogatot lehet vele csökkenteni. A teflonbevonat is hasznos lehet, főleg mosogatás szempontjából. Más kérdés, hogy nem ajánlott az általam kedvelt „belerakok egy marék kavicsot és addig rázom, amíg tiszta lesz” metódus, ha ilyen edényünk van.

Világítás
Mivel mifelénk kötelező valamiféle fehér fényű lámpa a kajakban, hasznos, ha van egy kicsi, vízálló lámpa a mentőmellény zsebében, esetleg a háttámlához kötve a kajakban. Erre elég jó egy Maglight Solitare, mivel pici AAA elemről müködik. Eleve van benn tartalékizzó, amivel rendelkezni kell, ha a vízihülye vízirendőr kéri. Tegyünk bele egy jófajta alkáli elemet, mellé meg valami gagyit tartalékelemnek. Ez utóbbi úgyis tönkremegy, ha vizes lesz.


Normál világításnak egy ledes fejlámpa az igazi. Zsernyáknak mutogatni ezt azért nem tartom elegendőnek, mivel tartalékizzót mégiscsak röhejes vinni hozzá, valamint a tartalék elem sem biztos, hogy bekerül a pakkba, mivel egy szett elemmel elvilágít 10-20 órát egy ilyen. Egy jó ledes lámpa drága tud lenni, de üzemeltetni gazdaságos, és nem megy tönkre egyhamar. Itt az árak elég nagy intervallumban mozognak: 1000-100 000-ig lehet kapni ledes fejlámpát. Nevesebb gyártók a Petzl, Primus és a Silva.
Ha a főzőnk gázos, hasznos lehet még egy kis gázlámpa. Elég jó fényt adnak, és nem esznek sokat. Nagyobb csoporttal túrázva kifizetődő lehet közös esti tevékenységekhez, főzéshez.

Víztisztító
Attól függően merre felé túrázunk, jó hasznát vehetjük valamiféle eszköznek, amivel a vizünkből kiszűrhetjük mindazt, amit nem a legjobb ötlet meginni. Módszer többféle van erre. A legegyszerűbbek csak valamiféle vegyszerrel pusztítanak el mindent a vízben, aztán idővel sajnos minket is. Erre a célra használatos a kálium permanganát, a jód, a klór, és egyéb hasonlóan egészséges szerek, vagy különféle modern és drága tablettás, vagy csepegtetős kiszerelésű mindenfélék. Ez utóbbiak előnye, hogy a jobbak ezüsttel irtják ki a nemkívánatos lényeket a vízből, ami talán a legkevésbé káros metódus. Legalábbis számunkra. Hátránya a vegyi módszernek, hogy lassú, így csak órák múlva lesz igazán iható a vizünk a kezelés után.Ha nagyon ráérünk, a forralás is jó módszer, és nem igényel különösebb anyagi befektetést, ha van már főzőcuccunk, csak a forró vízzel kell valamit kezdeni, amíg kihűl, de sajnos ez is elveszi annak a lehetőségét, hogy egy forró nyári napon hideg vízhez jussunk.

A legjobb megoldást a különféle szűrők jelentik. Ezek általában egy ezüsttel impregnált kerámia szűrőt tartalmaznak, ami 0,2µ-ig mindent kiszűr. Amelyik aktív szenet is tartalmaz, az a vegyi anyagokat is megköti, de jóval gyakrabban kell cserélni benne a szűrőbetétet (amit a hazai boltok, nagyon okosan nem forgalmaznak, így elérve, hogy a kevés vásárlójuk teljes új szűrőket legyen kénytelen venni, jóval drágábban).  Ezek a masinák 20-30 ezret kóstálnak, és a nem szenesek több ezer liter vizet is megtisztítanak egy betéttel, szóval igazából jó befektetés, ha édesvízzel találkozunk.

Újabban jelent meg egy UV-fényel működő kis masina, ami állítólag elpusztít mindent, és ezt mindenféle tanulmányokkal is alátámasztják… Hát, nem tudom, én egyelőre nem hiszek benne, de tény, hogy sose próbáltam.

A sós víz nehezebb tészta. Szintén létezik eszköz, ami ihatóvá teszi, és bele is fér egy kajakba, csak elég drága a kicsike. Kapacitástól függően simán ki lehet rá adni többszázezer forintot. Egy lepárlót jóval olcsóbb összehozni, de erről egy másik írásban…

Elsősegély csomag
Szintén a „jól jöhet, de mindenki hülyének néz, ha erre pocsékolod a helyet”- kategória. Igazából sokat nem érdemes írni róla, mivel boltban egész jó darabokat lehet készen kapni. Ja,és elég drágán.  Túraboltban egy Deuter szettért például simán lenyúnak 8000 Forintra. Lehet vízálló csomagolású készleteket is kapni, de értelme ennek nem sok van, mivel úgyis bele lehet rakni egy nagyobb zsákba más cumókkal, így csak a készlet átláthatóságát rontja egy szűk tok. Jelenleg a legjobban az IKEA-ban kapható csomag éri meg, mivel jó tokban, tartalmaz jól elcsomagolva mindent, ami kellhet, és van hely némi kiegészítésnek is.

Vízhatlan zsákok
Legtöbb esetben jobb nem megbízni a „vízhatlan” rakterekben, és ilyen zsákokba pakolni. Áruk 3000-8000 Forint között mozog mérettől és márkától függően. Legolcsóbbak a Gumotex és a Triboard (Decathlon) zsákjai. A kajakba legjobban passzolók megtalálása nehéz feladat lehet, de elég tartósak, így nem gyakran kell cserélni őket.

Egyebek
Hűvösebb területek felé utazva hasznos, ha van egy kis balta a hajóban, jól elcsomagolva, hogy ne pusztítson el semmit maga körül. Kiegészíthető egy jobbacska összecsukató fűrésszel. Skandináv vidékeken a táborhelyeknél időnként kitesznek tűzifának valót, amit csak fel kell hasogatni. (Az élő fát viszont nem szabad bántani). Időnként balta is van mellékelve a fához, de nem árt, ha van egy nálunk mivel a helyi hajlamos elég életlen lenni.
Bicska sem árt, ha van nálunk. A standard svájci megteszi, de lehet csoda drága multitool is. Előbbit 5000 körül, utóbbit 30000 felé lehet kapni. Érdemes márkásat (mondjuk Victorinox –ot) venni, mivel ezek általában egy életen át kiszolgálnak. Multitoolból a Leathermann a legnagyobb név, ennek ellenére hajlamosak relatíve bóvlit árulni, és ezen a 25 év garanciájuk sem sokat segít. Ellenben a koncepció nagyon jó, mivel tényleg majdnem minden szerelést, ami egy kajaktúrán előjöhet el lehet végezni velük.

Egy kis ásó sokat segíthet a környezet alváshoz, tűzrakáshoz alkalmasabbá tételében. Terraformáló képességei kiemelkedően jobbak a tíz körömmel ásásnál, valamint egy összecsukható gyalogsági ásó helyet is alig foglal. Érdemes Lidl-ben kifogni egyet 1-2 ezerért, mivel különben csak military-boltban kapni többször ennyi pénzért (és sok esetben használtan).

Végül még meg kell említeni a kötelezően előirt vízmerőt, ami gyakorlatban általában egy félbevágott palack, benne egy szivaccsal. Valamint némi kikötőkötél, ami akármilyen lehet, amit nem szégyellünk kikötésre alkalmasnak minősíteni.


Nagyjából ennyi amit túracuccnak minősítenék. Sok mindenről nem írtam még, ami szükséges lehet. Apróságokról, és fontos dolgokról egyaránt. Idővel minden témát kifejtek részletesen, és sor kerül mindenre ami kimaradt. Egyelőre az alapvető dolgok áttekintése volt a célom, hogy adjak egy vezérfonalat azokak, akik most készülnek bemenni egy Mountexbe / Tengerszembe / Decathlonba, és otthagyni pár százezer forintot, hogy másnap már a sátrukban alhassanak, valahol a tenger partján…

©Minden jog fentartva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.