Ruházat – Jonathan Hanson -Complete Sea kayak touring

Fordította: saintus

Túl a divaton

A Sea Kayaker magazin rendszeresen beszámol kajakos balesetektől — a pusztán kínostól a végzetesig — azzal a szándékkal, hogy tanulságul szolgáljon másoknak, különösképp azoknak közülünk, akik felismerik saját elővigyázatlanságukat az áldozatok tapasztalataiban. Ezen balesetek közvetlen okai sokfélék lehetnek a széltől a hullámokon, áramlatokon át, piros motorcsónakokig. Ellenben azokat a tényezőket, melyek a kissé megszeppent kajakossal készült interjút elválasztják a gyászjelentéstől, szinte mindig vissza lehet vezetni arra a két dologra, hogy az elhunyt nem viselt mentőmellényt vagy nem volt rajta a vízbe eséskori hipotermiát kivédő ruházat.Elég sötét nyitás ez egyetlen divatról szóló fejezetemhez, de nem tudom eléggé nyomatékosítani, hogy a tengeri kajakozás, ami eleve egy rendkívül biztonságos sport, lényegében veszélytelen lenne, ha a kajakosoknak megfelelő öltözékük lenne, és viselnék az istenverte mentőmellényüket.

Egy egymondatos szabály távol tartja a bajt: Öltözz a víz hőmérsékletéhez. Hogy átérezd a megfelelő öltözék fontosságát, végezz el egy kísérletet. Vedd le az összes ruhád, menny ki a szabadba egy 7°C-os napon és üldögélj valahol fél órát. Ahogy fél óra után érzed magad, pont olyan lesz egy perc után 7°C-os vízben úszva, akkor is, ha utcai ruhát viselsz. A víz 25-ször gyorsabban vezeti el a hőt a testedtől, mint a levegő. Ennek a hatékonyságnak az eredménye, hogy a víznek nem is kell hidegnek lennie, hogy hipotermiát okozzon. Az Amerikai parti őrség veszélyesnek tekinti a vízbe kerülést ha az 21°C-nál hidegebb.

Közvetlenebb veszély a boruló kajakosra a hidegsokk szindróma — egy önkéntelen reakció a hirtelen hidegvízbe kerülésre — hirtelen diszorientáltság, pánik és hiperventilláció a legenyhébb tünetei a hidegsokknak. Rosszabb esetben kontrolálhatatlan ziháló légvétel, ami, ha az áldozat fejjel lefelé van, fulladáshoz vezet. És még azt gondoltad, hogy ez a könyv szórakoztató lesz.

A világ bizonyos részein a hidegsokk és a hipotermia nem jelent igazi veszélyt, de számos igazán népszerű kajakos területen, gyakori a levegő kellemes hőmérsékletének és víz veszélyesen alacsony hőfokának félrevezető elegye. Még a Kaliforniai öböl, a napfényes Mexikóban is megtévesztő lehet — a mély part menti árkokból feláramló víz a Midriff szigetek közelében dermesztő vízhőmérsékleteket tud teremteni, még késő tavasszal is.

Több könyvben is találni táblázatokat a víz hőmérséklete és a túlélési idő összefüggéseiről. Szerintem ezek az adatok félrevezetőek. Egyszerűen túl sok tényező van az óceánon — melyek legtöbbje ellened dolgozik — hogy elhidd, egy táblázatból bármit megtudhatsz. Nem is szólva arról, hogy a „túlélési időnek” kevés köze van ahhoz, hogy mennyi időd van, míg még képes vagy kimenteni magad. Az egyik táblázat 4°C-os vízben egy órára teszi a túlélési időt a védtelen úszónak. Lehetséges. Ellenben valószínű, hogy az óra utolsó 50 percében képtelen leszel egy összefüggő mozdulatsorra — hacsak nem viselsz szárazruhát —ami egy alakalomhoz illő öltözék adott esetben.

Arra, hogy milyen ruházat megfelelő a különféle vízhőmérsékletek esetén gyakorlatilag képtelenség pontos szabályokat állítani. Ez a túl sok tényező miatt van. Fontos lehet a tenger állapota, az áramlatok sebessége, az útvonalunk távolsága a parttól és lehetséges orvosi segítségtől, az evezős fizikuma, fordulási, és visszamászási képessége, a csapat nagysága, hogy mióta nem ettél… talán érted miről beszélek.

Amit ajánlani tudok, az egy listája az ajánlott ruháznak, a védelmi érték szerint csökkenő sorrendben. Ez egyfajta minta ruhatár, ami a 15 fok körüli vízhőfok melletti éppen csak hűvöstől indul, és az igazán hideg felé tart (a tengervíz -1°C alá is hűlhet anélkül, hogy megfagyna)

  1. Szintetikus aláöltözés, nylon vagy Gore-Tex borítású evezőskabát és nadrág
  2. Szintetikus aláöltözés, fleece középréteg (a „fleece” szó alapvetően minden modern műszálas és keverék anyagot magában foglal /ford./) evezős kabát és nadrág. Fleece vagy neoprén kesztyű, sapka.
  3. Rugalmas hőszigetelő anyagú farmer john nedves ruha, ami védi a lábat és felsőtestet, de a karokat szabadon hagyja (= neoprén kantáros /ford./), fleece felső, evezős kabát, neoprén kesztyű és cipő, sapka.
  4. Farmer john, fleece felső, evezős kabát, neoprén kesztyű és cipő, sapka.
  5. Teljes neoprén ruházat, fleece felső, evezős kabát, neoprén kesztyű és cipő. Sapka, vagy neoprén kapucni. Pogi az evezőkön.
  6. Szintetikus aláöltözet, fleece középréteg, szárazruha, neoprén kesztyű és cipő. Sapka vagy kapucni. Pogi

Számos kombináció lehetséges, az adott paramétereken belül, például viselhetsz szintetikus aláöltözést a neoprén alatt, hogy növeld a szigetelést.


Ruházat a hűvöstől a hideg időig.

Minimális védelem
Olyan körülmények közt, ahol a víz már hűvös — mondjuk 15 és 18 fok között — de a levegő meleg, a rugalmasság a kényelem és biztonság kulcsa. Ezt réteges öltözködéssel lehet megvalósítani. A könnyű szintetikus aláöltözés és vízlepergető, esetleg vízálló/lélegző külső réteg megfelelő együttes. A külső réteg cipzárját kinyithatod evezés közben, hogy szellőzzön és ne melegedjen be nagyon, de bezipzárazhatod egy borulás után, hogy legalább lassítsa a víz áramlását a bőröd körül, ami a hőveszteség csökkentésének a kulcsa.


Sokféle kiváló evezéshez tervezett dzseki és anorák kapható. A legtöbbön valamilyen elasztikus vagy tépőzárral zárható mandzsetta és nyakrész valamint nagy zsebek vannak biztonsági felszereléseknek. Én személy szerint irtózom az anorákoktól — valamiféle klausztrofóbiás majrét okoz számomra, ha valamin át kell húzni a fejemet a hajóban ülve — de ez csak személyes elmebaj. Igazából jók a kajakozáshoz, mivel a törzs alsó részénél nem tud bejutni a víz, ami átcsap a kajak fölött.

Az alsó Capilene, (ez volt az első vízelvezető anyag, a Patagona nevű túraruházati cég készítette /Ford./) vagy más nedvességelvezető réteg fölött a legjobb, ha valamilyen szintetikus fleece ruházatot viselünk, a szigetelés javítására. Ez a súlyának nagyon kis százalékát szívja magába vízből, és mártózás után elég kicsavarni, hogy visszanyerje szigetelőképességének javát.

Vízbe meríthető termo anyagok
Az anyagoknak ez a tág kategóriája, amit néhány kajakos csak lágy gumiként emleget, körülbelül 300 márkanév alatt készül, rengeteg változatban. Ez az anyag lényegében elveszi a kifogások keresésének lehetőségét, hogy miért nem öltöztél megfelelően közepesen hűvös viszonyok között. Amíg nem léteztek ilyen anyagok a szintetikus aláöltözet és evezős kabát kombinációja után rögtön neoprénruházatba kellett bújni, ha a víz hőmérséklete 15 °C alá csökkent. Ha a levegő meleg volt, de a víz hideg, folpakkba csomagolva érezhetted magad a kajakban. Ezek a vízbe meríthető termo anyagok mint például az Nsr féle HydroSkin vagy a Kokatat Surfskin áthidalják ezt a rést.Ez a „lágy gumi” egy külső szélálló és vízlepergető, és egy belső szintetikus fleece réregből áll. Néha egy vékony réteg neoprén is van a két réteg között. Az ilyen anyagból készült ruhák rugalmasak, és kényelmesek. Vízbe merülve, az anyag engedi beszivárogni a vizet. Amint a test felmelegíti ezt a kevés vizet, ismét kellemes klímát biztosít a ruha. Vásárolhatsz trikót, sortot vagy rövid ujjú felsőt, esetleg továbbléphetsz egy kantáros nadrággal, amit magában, vagy egy hosszú ujjú felsővel viselhetsz.

Nedves ruhák
Ha a víz hőmérséklete 10°C alá süllyed, az idő, amit benne tölthetsz anélkül, hogy a koordinációd és  lélekjelenléted elveszne, gyorsan csökken. A viharos tenger és az erős áramlatok jelentősen felerősítik a hőveszteség mértékét. Ilyenkor komoly védelemre van szükség, amit egy nedves ruha tud biztosítani. Ez úgy működik, hogy egy vékony réteg vizet zár a bőr mellé, ami gyorsan felmelegszik, és a neoprén hőszigetelő képessége miatt meleg is marad. A nedves ruházat neoprénből van, és gyakran nylonnal van bevonva. Többféle vastagságban készül, az 1.5 mm-estől a 7mm-esig. (A legtöbb kajakos az 1.5 – 3mm-es változatokat kedveli, mivel ezek adnak megfelelő mozgásszabadságot.) Az ilyen ruhák sokféle szabásban készülnek a teljes overálltól a rövid ujjú ruhán át a kantáros nadrágig. A kantáros változat a legjobb alap a kajakos számára, mivel nem gátolja a felsőtest mozgását, de védi a test maghőmérsékletét. Nem árt azonban neoprén kesztyűt is viselni, hogy a kezek használhatósága is megmaradjon. Ha növelni akarod a védelmet, egy vastagabb kantáros nadrághoz felhúzhatsz egy vékony felsőt. Így nem sokat romlik a mozgékonyság.A neoprén úszóképes (ezért viselnek a búvárok ólomövet) szóval ad egy kis plusz védelmet a kajakosnak, de azért nem tekinthető a mentőmellényt kiváltó viseletnek.

Szárazruhák
Mivel a szárazruha teljesen elszeparálja törzset és a végtagokat a víztől, akár a leghidegebb vizekben is megállja a helyét. — A Jeges tenger, Drake szoros, Alaszka partjai, Faeroe szigetek, de télidőben délebbi területeken is elkélhet.

A szárazruhák vízálló anyagból készülnek — lehetnek teljesen vízzártak, vagy készülhetnek valamilyen vízálló/lélegző anyagból, például Gore-Tex-ből — nyakuk, mandzsettáik latex szigetelést kapnak. A ruhába egy vízálló cipzáron keresztül lehet bejutni, ami a ruha elején, vagy hátulján lehet. Régebben az olcsóbb darabok gyakran hátsó cipzárasak voltak, de manapság már szinte csak elülső nyitású darabokat látni. Mindenképpen az első cipzáras darabok jelentik a jó választást, nemcsak azért, mert ezekbe könnyebb belemászni, hanem azért is, mert jóval könnyebb elérni a cipzár húzókáját. Az egész beöltözési művelet egyfajta visszafordított Houdini mutatványra emlékeztet, pláne hátsó cipzárral.

A szárazruhák elválasztják a vizet a testtől, de a hidegtől alig szigetelnek. Szükséges tehát valamilyen szigetelőréteg viselete. Legjobb valamiféle vízelvezető alsóruha rajta egy meleg műszálas réteggel. A legfőbb probléma a szárazruhákkal, hogy ugyanolyan hatékonyan tartják benn a nedvességet, mint kint a tengervizet, így az izzadtság nem tud eltávozni. A Gore-Tex nagyban enyhíti ezt a problémát, de messze nem szünteti meg.

Mivel a szárazruhák benntartják a levegőt, még a neoprénnél is nagyobb felhajtóerőt produkálnak. Évekkel ezelőtt hallottam egy rémtörténetet arról, hogy valaki fejjel lefelé esett a vízbe, és a ruhába zárt levegő a lábrészt felfújta, ezzel a lábakat kiemelve, de a fejet lenyomva a víz alá. Soha nem találtam ilyen esetről valós leírást, szóval lehet, hogy az egész csak egy kitaláció. Mindenesetre arra jó sztori, hogy szárazruhában feszítő ismerősöknek meséld. Különösen, ha egy jókis Kokatat Gore-Tex darabot visel. Ki tudja, talán olcsón eladja neked.

Ha már a Kokatatnál tartunk, a Meridian és Expedition modelljeiken lévő külső szoknya, ami a spricó kéményére húzható, lényegében kizárja a vizet a beülőből. Jeges körülmények között igazi áldás.

Kesztyű


 A legalapvetőbb mentőeszköz a saját kezünk. Nélkülük tehetetlenek vagyunk. Mégis, ha a test lehűl, az első, ami leáll, az a végtagok keringése, a létfontosságú szervek védelmében. A kezek tehát védelmet igényelnek, hogy fenntartsuk működésüket.  A neoprén kesztyűk bármilyen körülmények között jól teljesítenek, és kényelmesek. Olyat vegyél, amelyiknek a tenyere valamilyen csúszásmentes anyagból van és az evezőt fogó kéz formájára van alakítva, vagy legalábbis úgy ízesül a tenyér anyaga, hogy könnyen begörbíthető legyen.

Pogies — Neoprén huzatok, melyek az evező nyelére illeszthetőek és a kezeket beléjük lehet bújtatni — kitűnő kiegészítő védelmet nyújt hideg vízben, de nem szabad őket magukban használni, mert vészhelyzetben ki kell venni belőlük a kezeket, hogy végrehajthassuk a mentést.

A fej védelme
A hidegsokk szindróma legfőbb okozója a hallójáratokba ömlő hideg víz, ami nekicsapódik az érzékeny tympanális membránnak (dobhártya). Ez megelőzhető úgy, hogy sohasem pucolod ki a füled, hanem hagyod megtelni zsírral, így lényegében víztaszító bevonatot képezve benne. Mivel azonban idővel majd kiabálva lehet csak kommunikálni veled, a családod és barátaid bosszúsak lesznek. Sokkal kényelmesebb megoldás egy sapka vagy kapucni. Még egy kötött gyapjúsapka is, amit a füledre húzol, lassítja a víz bejutását a fülbe. Legjobb megoldás egy fleece sapka vagy kapucni, amit az evezőskabát kapucnija alatt viselsz, vagy egy vízhatlan sapka. Tökéletes védelmet nyújt a neoprén ruházat kapucnija is.

 Orrcsipesz
Itt már elég kemény körülményekről beszélünk. Az orrba bejutó víz is a hidegsokk egyik okozója. Az orrcsipesz ugyan védelmet nyújt ez ellen, de átkozottul kényelmetlen. Mindenesetre, nem árt, ha lóg egy a nyakadban, ha tényleg  hideg víz vesz körül. Ha az idő rosszra fordul fölrakhatod. „Heee” ordíthatod a társaidnak , ”eintem assan ki éne ötnün”.Lábbeli
Melegebb időben az alapvető lábbeli egyértelműen egy Teva szandál vagy annak valamely koppintása. Az egyetlen hátránya, hogy alig védi a lábat a horzsolásoktól, ami problémát okozhat olyan kajakokban, ahol a kormánylap pedáljainak mozgatásához a lábaknak előre-hátra kell csúszkálni. A sarok hajóval érintkező része előbb utóbb véresre dörzsölődik. Egyes vaskosabb szandáloknak lehet gumi karimájuk, vagy a pántjaik körülfoghatják a sarkat, enyhítve a problémát. Az ilyen modellek a szárazon tett kirándulások során is nagyobb  védelmet nyújtanak. A szandálokat követő, következő színt a vízi cipő. Gyalogolni, vagy kirándulni is lehet bennük, mégis bele lehet sétálni a vízbe velük anélkül, hogy károsodnának. Ha valamiért partra vetődnél és gyalog kellene segítségért menned, az ilyen vízi cipő (legalábbis azok a modellek, amiket én kipróbáltam) majdnem olyan jól helytáll, mint egy könnyű túracipő. Ezek a cipők jóval melegebbek egy szandálnál, és nem érződnek nyirkosnak, amikor vizesek. Durvább partokra az NSR-nek van egy cipője, a Workboot.

Egy fűzős – tépőzáras traktortalpú szörnyeteg, ami egy kommandós csapatot is kiszolgálna. Némileg kisebb teherbírású az  Upper Ocoee a Montrailtól, de még ez is alkalmas a lagúnák felfedezésére, és amolyan  általános vízben mászkáló cipőnek. Ha jobban szereted szárazon tudni a lábadat, semmi sem közelíthet meg egy pár gumicsizmát. Figyelj, hogy mindig vegyél alá valami meleget. Habár én elfogult vagyok a gumicsizmák iránt, a magas szárú neoprén csizmák a Chota-tól valószínűleg jobbak. Ezek is szárazon tartanak, viszont melegebbek.Evezés melegben
Amikor a levegő és a víz is meleg, az elsődleges cél, a védelem a naptól. Trópusi vizeken nélkülözhetetlen egy jó, közepesen széles karimájú kalap. Nem szeretem a túl széles karimát. Ide-oda csapkodja a szél, és könnyen lerepül a fejről. Egy 5-8 cm széles karima megfelelő — elég széles, hogy védje az orrot, füleket és nyakat a naptól. Én jópár éve egy Ultimate gyártmányú kalapot viselek, és még elég jól bírja. Az állszíja biztosan tartja, még a legnagyobb szélben is.
Forróságban csábító dolog ujjatlan inget viselni, de ez, az evezéshez felemelve tartott karoknak, olyan, mintha nyárson sütnénk őket. Én maradok a könnyű, hosszú ujjú pamut, vagy műszálas fehér ingeknél. A bolyhos nylonból vagy poliészterből készült, hálós szellőzőkkel ellátott darabok amilyeneket például a RailRiders és az ExOfficio gyárt, kivallóak. Nem is érezni, hogy nem pamutból vannak. A sort a legtöbb embernél alapvető viselet, de jobb vigyázni, ha spricdeck nincs feltéve, a combjaid megsülnek. Az inghez hasonló anyagból készült hosszúnadrágok a legjobbak. A Patagónia készít gyorsan száradó anyagból rövid és hosszúnadrágokat is. A Tarponwear és ExOfficio is egész jó műszálas nadrágokat gyárt. Ha olyan helyen készülsz evezni, ahol a nappalok forróak, de az éjszakák hidegek, vigyél egy Lycra harisnyát, amit a nadrág alatt viselhetsz. Ha az idő felmelegszik, könnyen leveheted.Naptej
Ne vedd semmibe a naptej fontosságát. Még a fej azon részei is le tudnak égni, amelyeket a kalap leárnyékol, a víztől visszaverődő fénytől. Hidd el, nem akarod megtapasztalni, milyen érzés a leégett septum (az elválasztó a két orrlyuk között).

Napszemüveg
Az utolsó fontos darab—még téli körülmények között is —az egy jó napszemüveg, a víz csillogása ellen, és hogy védje a szemet a káros sugaraktól. Egy igazán sötét darabra van szükség, nem az ilyen pasztel színű divatszemüvegre. A Ray-Ban színátmenetes lencséi kiválóak. Ne feledd a nyakadba kötni, nehogy elvesszen — a feltűnő színű úszó nyakpánt a legjobb. Érdemes azért egy tartalékot is berakni a pótalkatrészes dobozba, hátha kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.